VIZEK HÁZA – A víz mindenek előtt

Örömmel számolunk be, hogy 2022.05.12-én átadásra került a Dunántúli Regionális Vízmű telephelyén felépült vizes élménypark. Minden, ami a vízről, a víz kezeléséről információként elérhető, fellelhető itt. Elkészült egy információs központ, amely mellett lévő medencés és környezeti installációkat, ülőbútorokat, játszótéri eszközöket a Játéknap Kft. tervezte, gyártotta, illetve kivitelezte.

A külső terület három csoportból áll: egy kétmedencés, vizes játékelemekkel kialakított egységből; egy pihenő parkrészből, ahol a Siófok- makett és nem messze tőle a Balaton makettasztal található; valamint egy kissé hátrébb kialakított játszótérből.

A medencékben a legkülönfélébb vízemelő- és elvezető szerkezeteket szereltük: vízemelő csavarokat, vízkerekeket, malmokat; a víz útját bemutató különféle vízpályákat-zsiliprendszerekkel, tálcás, és vályús elemekkel. Minden eszköz úgy van telepítve, hogy elérhető, használható legyen egyaránt kicsiknek és nagyoknak. Külön interakció, hogy a medencék melletti fitneszkerékpárral, mi magunk is – az egyik medencéből gejzírként feltörő – vízoszlopot irányíthatunk.

A helyi látványosságokat bemutató installációk a siófoki Víztorony méretarányos makettje és a Balaton információs makettasztal, ez utóbbi játékos formában beszél a balatoni nevezetességekről- várakról, hajózási és vasúti útvonalakról, levendulamezőkről, vízmélységről és mini pecabotokkal a legkülönbözőbb tavi halakat is ki lehet „fogni”. A víztorony melletti parkban padokat telepítettünk díszítő árnyékolókkal.

A játszótér néhány vízi hangulatú játékot foglal magába: madaras fejezetű fészekhinta; víz alatti kaland-mászóka, melynek fejezetei miatt úgy érezzük magunkat, mintha alulról tekintenénk a tavirózsák és a békalencsék világa felé; edukációs oktatópanel-kombináció- ahol még a vitorlás csomókötési formákat is megtanulhatjuk; s egy szörfös rugós játék, mellyel képzeletben már a Balaton habjait szelhetjük. A játszótér oldalára egy mezítlábas tanösvény simul, mely a különböző vízkezeléshez szükséges szűrőanyagokat mutatja be.

A park a kerékpárút szomszédságában fekszik és természetesen autóval is elérhető, így könnyedén megközelíthető, a belépéshez előzetes bejelentkezés szükséges. Saját márkás bringákat is lehet kölcsönözni helyi túrákhoz, így akár a program keretében kibővített kissé távolabb eső töreki tanösvény is hamar elérhető.

A mellékelt médiatartalmakat (képek, videó) a DRV Zrt. bocsátotta rendelkezésünkre.